E-sport
Home News

Peraturan

 1. Setiap pertandingan #esukan akan berlangsung pada hari yang telah ditetapkan. Pertandingan #esukan yang akan diadakan ialah:
 • eSukan pilihan – Tarikh yang ditetapkan, Sabtu/Ahad;

2. Seorang ketua/pengurus pasukan hendaklah menjadi wakil dan mendaftarkan pasukan masing-masing melalui pautan link yang disediakan.

 • Mobile Legend – 6 pemain termasuk simpanan
 • PUBG Mobile – 5 pemain termasuk simpanan
 1. Setiap pengurus pasukan akan dimasukkan ke dalam group telegram khas untuk tujuan penyebaran maklumat berkenaan pertandingan secara berperingkat selepas pendaftaran ditutup.
 1. Setiap peserta perlu menggunakan personal IGN dan game ID.
 1. Bagi Pertandingan Mobile Legend dan PUBG Mobile peserta hanya perlu mempunyai telefon pintar dan capaian internet untuk bermain.
 1. Semua peserta tertakluk kepada peraturan-peraturan yang telah ditetapkan oleh pihak penganjur. Sebarang penyalahgunaan akan menyebabkan pasukan hilang kelayakan untuk meneruskan pertandingan.
 1. Pertandingan akan bersiaran secara langsung dan akan dipamerkan di social media pihak pengelola pertandingan.
 1. Setiap pasukan harus mempunyai minimum 5 pemain atau maksimum 6 pemain sahaja. Sekiranya pasukan mempunyai 6 pemain maka seorang akan menjadi pemain simpanan.
 1. Pasukan TIDAK DIBENARKAN untuk menggunakan pemain selain daripada yang telah didaftarkan.
 1. Penggunaan BAHASA SOPAN diberi keutamaan. Sebarang penggunaan bahasa yang kurang baik akan menyebabkan pasukan akan disingkirkan dari pertandingan (walaupun telah memenangi sesuatu perlawanan).
 1. Setiap pasukan bertanding harus memastikan peranti dan capaian internet berada dalam keadaan yang baik. Sebarang kesulitan sewaktu pertandingan adalah tanggungjawab pasukan masing-masing.
 1. Pihak penganjur tidak bertanggungjawab dalam hal berkaitan dengan peranti handphone serta talian internet.
 1. Sesebuah pasukan yang lewat 15 minit untuk memasuki room pertandingan akan dibatalkan penyertaan dan kemenangan percuma akan diberikan kepada pihak lawan.
 1. Pihak penganjur berhak untuk menyingkirkan peserta sekiranya melanggar mana-mana syarat pertandingan. Keputusan Penganjur dan Marshal adalah muktamad.
 1. Ayuh bersama menjayakan program #esukan ini dan semoga ukhwah dapat kita kukuhkan menerusi semua program dari #GenBijakdotMy #GenBijakESports
E-sport